Blogovision 2017: 15. Blaudzun – Jupiter, Part II (από το Γκογ της Σρι Λάνκα)
Έρχονται οι Ολλανδοί κατακτητές.
Φτιάχνουμε κάθε χρόνο τη λίστα με τα καλύτερα και απαρτίζεται κυρίως από Αμερικανούς, Βρετανούς και Καναδούς καλλιτέχνες. Άντε και καναν Έλληνα, λόγω πατριωτικών αισθημάτων, ή τίποτε Γάλλους (βλέπε Daft Punk) που όμως κάνουν διεθνή καριέρα. Πόσες άλλες εθνικότητες αγνοούμε άραγε, πόσους φοβερούς καλλιτέχνες που βγάζουν κάθε χρόνο δισκάρες; Ανακάλυψα τον Blaudzun μόλις φέτος. Ναι, ΟΚ, έχει πολύ έντονες επιρροές από Arcade Fire, αλλά μη μου πει κανείς ότι τα τραγούδια που γράφει δεν είναι εξαιρετικά. Χάρη στο φετινό “Jupiter (Part II)” ανακάλυψα το απίστευτο “Promises of No Man’s Land” που, αν το είχα ακούσει το 2014 που βγήκε, θα είχε εύκολα θέση στην πρώτη δεκάδα μου.
Χάρη στο φετινό “Jupiter (Part II)” ανακάλυψα το απίστευτο “Promises of No Man’s Land” που, αν το είχα ακούσει το 2014 που βγήκε, θα είχε εύκολα θέση στην πρώτη δεκάδα μου.
Ο Blaudzun είναι Ολλανδός, όπως Ολλανδοί ήταν κι οι έμποροι που το 1640 υποχρέωσαν τους Πορτογάλους, που πρώτοι από τους Ευρωπαίους είχαν κατακτήσει το Gaulle 140 χρόνια νωρίτερα, να τους το παραδώσουν. Οι Ολλανδοί τού έδωσαν τη μορφή που έχει σήμερα (και την ομορφιά που το κάνει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO), για να τους το αρπάξουν, όπως ήταν άλλωστε η συνήθης ακολουθία όλων αυτών των κτήσεων στις άκρες του κόσμου, οι Βρετανοί ενάμιση αιώνα αργότερα. Στη Σρι Λάνκα αξίζει να βρεθείς για χιλιάδες άλλους λόγους, αλλά αν είσαι κοντά στο Γκογ, πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις από το φρούριο και να περπατήσεις στα πλακόστρωτα με τις αποικιακές επαύλεις. Σύντομα θα αρχίσεις να χαζεύεις τις καταχωρήσεις των real estate agents για να αγοράσεις κι εσύ ένα σπίτι εκεί.
Η λίστα μου για το 2017, ως τώρα:
15. Blaudzun – Jupiter (Part II)
16. Big Thief – Capacity | 17. Robert Plant – Carry Fire | 18. Bjork – Utopia | 19. Feist – Pleasure | 20. Perfume Genius – No Shape