web analytics

IWC Aquatimer Chronograph «Expedition Charles Darwin»

Η εποχή του χαλκού.

Όταν τις προάλλες έγραφα για τα νέα IWC Aquatimer, κατάφερα να χωρέσω μόνο τα βασικά. Γιατί, τι να πρωτογράψει κανείς για μια από τις πιο εμβληματικές σειρές καταδυτικών ρολογιών; Ειδικά όταν η ίδια η IWC φρόντισε να την συμπληρώσει φέτος με 9 μοντέλα, για τα οποία χρειάστηκε πέντε χρόνια σχεδιασμού και εξέλιξης. Πολλά άλλαξαν αυτό το διάστημα, τόσο σε καινοτομίες όσο και στην ίδια τη φιλοσοφία της ελβετικής ωρολογοποιίας. Επιστρέφω λοιπόν σήμερα με ένα ακόμη post, αφιερωμένο στο IWC Aquatimer Chronograph «Expedition Charles Darwin».

Γιατί ειδικά αυτό το μοντέλο; Γιατί είναι το πιο ιδιαίτερο από τα εννιά της ανανεωμένης συλλογής. Πιο ιδιαίτερο λόγω του υλικού του. Η κάσα του είναι φτιαγμένη από χαλκό. Όχι τυχαία. Είναι το υλικό που θυμίζει περισσότερο το HMS Beagle, το θρυλικό σκάφος του Καρόλου Δαρβίνου, με το οποίο έφτασε το 1835 στα νησιά Γκαλαπάγκος. Ο χαλκός ήταν το μεταλλικό κράμα που επέλεγαν οι περισσότεροι ναυπηγοί τον 19ο αιώνα, λόγω της αντοχής του στη διάβρωση σε σχέση με τα υπόλοιπα διαθέσιμα υλικά.

Για να το προτιμήσει, βέβαια, μια ωρολογοποιία το 2014, θέλει κάτι παραπάνω από αναμνήσεις. Θέλει τόλμη. Και καινοτομία. Η IWC έφτιαξε ένα ειδικό κράμα χαλκού που περιέχει και αλουμίνιο. Έτσι, στην όψη το IWC Aquatimer Chronograph «Expedition Charles Darwin» μοιάζει μεν με φινιστρίνι ή ναυτικό εξάρτημα πλοίου του πρόπερασμένου αιώνα, αλλά παραμένει σκληρό και άκαμπτο. Η ζεστή απόχρωση του χαλκού επαναλαμβάνεται και στη φωσφοριζέ επίστρωση των δεικτών, των ενδείξεων και της κλίμακας τετάρτου στην εσωτερική περιστρεφόμενη στεφάνη. Η κορώνα και τα κουμπιά του χρονογράφου έχουν μια επίστρωση από ματ καουτσούκ –κι είναι αυτό το κοντράστ με το «παλιό» υλικό του χαλκού που προσθέτει όσο τίποτε άλλο στο δυναμικό χαρακτήρα του ρολογιού. Από καουτσούκ είναι φτιαγμένο και το λουράκι με το νέο, κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, σύστημα γρήγορης αλλαγής μπρασελέ της IWC.

Αλλά αρκετά με την εμφάνιση. Πάμε και στην καρδιά του μοντέλου, αφού πάντα σε ένα καταδυτικό ρολόι υψηλών επιδόσεων συναντάμετεχνολογία κορυφαίου επιπέδου. Εκεί λοιπόν χτυπάει ο 89365, ένας μηχανισμός που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στα εργαστήρια της IWC. Διαθέτει υψηλής απόδοσης σύστημα περιέλιξης με διπλές καστάνιες και προστασία από τους κραδασμούς και τα χτυπήματα, πράγμα που κάνει το IWC Aquatimer Chronograph «Expedition Charles Darwin» ιδανική επιλογή ακόμη και για τις πιο δύσκολες αποστολές.

 Η κάσα του είναι φτιαγμένη από χαλκό. Όχι τυχαία. Είναι το υλικό που θυμίζει περισσότερο το HMS Beagle, το θρυλικό σκάφος του Καρόλου Δαρβίνου, με το οποίο έφτασε το 1835 στα νησιά Γκαλαπάγκος. Ο χαλκός ήταν το μεταλλικό κράμα που επέλεγαν οι περισσότεροι ναυπηγοί τον 19ο αιώνα, λόγω της αντοχής του στη διάβρωση σε σχέση με τα υπόλοιπα διαθέσιμα υλικά.

Η στεφάνη του, όπως και σε όλα τα μοντέλα της σειράς Aquatimer, διαθέτει το σύστημα SafeDive της IWC. Που σημαίνει ότι κινείται μόνο αριστερόστροφα, όσο χρειάζεται να τη γυρίσει ο δύτης μέχρι να την ευθυγραμμίσει με το λεπτοδείκτη, για να μπορεί στη συνέχεια –κάτω από το νερό- να βλέπει με μια ματιά πόση ώρα έχει διαρκέσει η κατάδυσή του και αν πρέπει πια να αναδυθεί. Δεν μπορεί να την κινήσει κατά λάθος, άρα είναι σίγουρος ότι έχει αρκετό οξυγόνο για να επιστρέψει στην επιφάνεια.

IWC Aquatimer Chronograph Charles Darwin back

Στην πλάτη της κάσας θα δεις χαραγμένο το πορτρέτο του Καρόλου Δαρβίνου.

Κατά την καταγραφή χρόνων, ο κεντρικός δείκτης του χρονογράφου δείχνει τον ενδιάμεσο χρόνο σε δευτερόλεπτα, ενώ ο δείκτης στο μικρότερο καντράν που βρίσκεται στο 12 δείχνει τα λεπτά. Ο χρονογράφος του IWC Aquatimer Chronograph «Expedition Charles Darwin» είναι flyback. Που σημαίνει ότι, με το που πατήσεις το κουμπί του μηδενισμού, ο δευτερολεπτοδείκτης επιστρέφει στο μηδέν και ξεκινά αμέσως μια νέα χρονομέτρηση.

Στην πλάτη της κάσας, που είναι στεγανή σε βάθος 300 μέτρων, έχει εγχαραχτεί το πορτρέτο του Καρόλου Δαρβίνου. Η IWC συνεργάζεται από το 2009 με το Ίδρυμα Κάρολος Δαρβίνος, που έχει για σκοπό ναπροστατεύσει το οικοσύστημα των νησιών Γκαλαπάγκος. Ο αγώνας των περίπου 100 εργαζόμενών του είναι ακατάπαυστος. Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο. Όπως είχε πει και ο ίδιος ο Δαρβίνος, «ένας άνθρωπος που τολμά να σπαταλήσει μία ώρα από τη ζωή του δεν έχει ανακαλύψει την αξία της ζωής». Ποιος καλύτερος τρόπος να μετράς αυτό το χρόνο και να μην τον αφήνεις να χάνεται από ένα ρολόι που φέρει το όνομά του;

(Γράφτηκε για το Askmen)