Nαι, αυτό που βλέπεις στις φωτογραφίες είναι ρολόι. Ένα μηχανικό ρολόι χειρός. Η MB&F της Γενεύης εμπνεύστηκε από ένα γιαπωνέζικο καρτούν επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του ’70 για να δημιουργήσει το έκτο της Horological Machine, που χαϊδευτικά το ονομάζει Space Pirate. Η σειρά Horological Machines της MB&F είναι μια από τις avant-garde συλλογές στην υψηλή ωρολογοποιία σήμερα, πράγμα πολύ εντυπωσιακό για μια εταιρεία με σχετικά προσιτές κατά τ’ άλλα προτάσεις. Και το «Space Pirate» είναι ο ορισμός του avant-garde. Από την πηγή έμπνευσης, το καρτούν «Capitaine Flam» και το διαστημόπλοιο του ήρωα, μέχρι τα complications που κουβαλάει και τον τρόπο που προβάλει τις ενδείξεις τους. Ακόμη και το υλικό κατασκευής, το τιτάνιο, είναι αναπάντεχο. Όχι, όμως, και η τιμή του, που –με όλα αυτά- είναι λογικό να φτάνει τα 180.000 ευρώ, για κάθε ένα από τα 50 κομμάτια της limited edition που θα κυκλοφορήσουν.
Για ένα τέτοιο ρολόι μοιάζει παράταιρο να μιλάμε για χρηστικούς ρόλους, ωστόσο αυτοί οι λίγοι που το έχουν ήδη δοκιμάσει στο χέρι τους μας διαβεβαιώνουν ότι φοριέται πολύ άνετα, τυλίγεται ακριβώς όπως πρέπει γύρω από τον καρπό σου, και λόγω του τιτανίου και του χαμηλού του βάρους, δεν ενοχλεί το τεράστιο μέγεθός του (49,5 x 52,3 x 20,4 χιλιοστά). Σου παίρνει λίγο καιρό για να συνηθίσεις το ότι οι ενδείξεις δεν δίνονται σε ένα κεντρικό καντράν, βέβαια, αλλά όταν το κάνεις, μπορείς να διαβάζεις πολύ εύκολα την ώρα και τα λεπτά στις μικρές σφαίρες του κάτω μέρους.
Aντί για καντράν, στη μέση της σύνθεσης κυριαρχεί η πιο ψηλή στιγμή της ωρολογοποιίας, ο μηχανισμός flying tourbillion, ο οποίος γίνεται ορατός όταν πατήσεις την κορώνα στα αριστερά και «σηκώσεις» το θόλο από πάνω του. Δεν είναι τα πάντα επάνω του από τιτάνιο, πάντως. Οι σφαίρες που δίνουν τις ενδείξεις είναι από αλουμίνιο, ενώ ο ρότορας από πλατίνα 950. Και βέβαια, πολλά από τα 475 εξαρτήματα του μηχανισμού του (ένας μυθικός αριθμός) είναι φτιαγμένα από διάφορα άλλα μέταλλα.
Όσο για τις δύο σφαίρες στο επάνω μέρος του, δεν φέρουν κάποιες ενδείξεις και περισσότερο μοιάζουν με τουρμπίνες, έτσι απλά για να γίνεται ακόμη πιο έντονη η σύνδεση με την πηγή έμπνευσης, το διαστημόπλοιο του Capitaine Flam, που μπορείς να δεις στο βιντεάκι: