web analytics

Πώς θα ρυθμίσεις σωστά την ημερομηνία στο ακριβό σου ρολόι

Μάθε να το κάνεις χωρίς να του προκαλέσεις ζημιά.

Πολλά μπορούν να πάνε στραβά σ’ ένα πανάκριβο μηχανικό ρολόι και να σου προκαλέσουν μια ανείπωτη απελπισία για τα χρήματα που χάλασες για να το αποκτήσεις και όσα θα πρέπει να δώσεις για να το ξαναφτιάξεις: Δερμάτινα λουράκια που λερώνουν ή ξεφτίζουν πολύ γρήγορα, γρατζουνιές στο κρύσταλλο, κουμπιά χρονογράφων που δεν πατιούνται, κορώνες που δεν βιδώνουν σωστά, ενδείξεις που δεν λειτουργούν. Οι μεγάλοι οίκοι κάνουν το παν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξενερώσεις με κάτι τέτοιο. Υποβάλλουν τα ρολόγια τους σε εξαντλητικά τεστ πριν προχωρήσουν στην τελική επιλογή μηχανισμών και υλικών και παρουσιάσουν το επόμενο μοντέλο που θα βγάλουν στην παραγωγή.

Και πάλι, όμως, η ζημιά μπορεί να γίνει. Υπάρχει και ο παράγοντας άνθρωπος. Κάποιος που έκανε βουτιές στη θάλασσα με ένα λεπτό, αμπιγέ Piaget για παράδειγμα, ή κάποιος που ρίχνει κάθε νύχτα το πολύτιμό του Rolex από το κομοδίνο όταν προσπαθεί να δει μέσα στον ύπνο του την ώρα, είναι υπεύθυνος για την πιθανή ζημιά που θα προκαλέσει. Και η πιο κοινή ζημιά μπορεί να γίνει στο μηχανισμό της ημερομηνίας.

 Προσοχή: αν η τωρινή ώρα είναι μετά μεσημβρίας, η ημερομηνία θα αλλάξει την πρώτη φορά που θα περάσεις από το 12, αλλά θα πρέπει να ξανακάνεις έναν ολόκληρο κύκλο και να ξαναπάς στην τωρινή ώρα

Υπάρχουν δύο τρόποι που ένα μηχανικό ρολόι αλλάζει την ένδειξη της ημερομηνίας. Ο αργός και ο γρήγορος. Ο πρώτος τρόπος κρατάει μέχρι και πέντε ώρες σε κάποιους μηχανισμούς. Ξεκινάει κατά τις 9 και ολοκληρώνεται κατά τις 3, στις πιο ακραίες περιπτώσεις. Στο παράθυρο της ημερομηνίας βλέπεις το νουμεράκι να εμφανίζεται κάπως πλάγια και καταλαβαίνεις ότι ο δίσκος που κρύβεται πίσω από το καντράν κινείται σιγά σιγά, για να σου εμφανίσει το επόμενο.

Ο δεύτερος τρόπος εμφανίζεται σε πιο ακριβούς μηχανισμούς. Η ημερομηνία αλλάζει σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου –κι αυτό ιδανικά πρέπει να συμβεί ακριβώς στις 12 τα μεσάνυχτα. Δυστυχώς, αν δεις το ρολόι σου να αλλάζει ημερομηνία στις 12:05, θα πρέπει να πας σε ένα μηχανικό να στο διορθώσει (και να μπεις στο forum της εταιρείας, να τους κράξεις…). Βέβαια, τη ζημιά μπορεί να την έχεις προκαλέσει εσύ.

Αν έχεις ρίξει κάτω το ρολόι σου κοντά στην περίοδο αλλαγής της ημερομηνίας, ας πούμε κατά τις 11μιση το βράδυ, είναι πιθανό να έχεις προκαλέσει ένα μικροσόκ στο μηχανισμό που να αποσυντόνισε κάπως τη διαδικασία. Αλλά μπορεί να έχεις κάνει κάτι ακόμη πιο απλό. Να έχεις προσπαθήσει να αλλάξεις εσύ, χειροκίνητα, την ημερομηνία εκείνη την ώρα (επειδή, για παράδειγμα, ο μήνας έχει 30 μέρες και θέλησες να πηδήξεις το 31 που ετοιμαζόταν να εμφανίσει το ρολόι σου). Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να βλάψει κάποιον ευαίσθητο μηχανισμό.

Ποιος είναι λοιπόν ο ενδεδειγμένος τρόπος να αλλάξεις την ημερομηνία, αν θες να το κάνεις χειροκίνητα; Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

> Πρώτα πείραξε την ώρα. Πήγαινε το ρολόι σου να δείξει σε οποιοδήποτε σημείο μεταξύ 3 και 9. Κούμπωσε ξανά την κορώνα.

> Μετά άρχισε να αλλάζεις την ημερομηνία. Προσοχή: πήγαινε στη χθεσινή ημερομηνία, όχι στη σημερινή. Όταν στο παράθυρο του καντράν δεις να γράφεται το νουμεράκι με μείον μία μέρα από τη σημερινή ημερομηνία, σταματά να γυρίζεις την κορώνα και ξανακούμπωσε (ή βιδωσέ) τη.

> Στη συνέχεια ξαναπήγαινε στη ρύθμιση της ώρας. Άρχισε να γυρίζεις τους δείκτες μέχρι να σου δείξει την τωρινή ώρα και τη σωστή ημερομηνία. Προσοχή: αν η τωρινή ώρα είναι μετά μεσημβρίας, η ημερομηνία θα αλλάξει την πρώτη φορά που θα περάσεις από το 12, αλλά θα πρέπει να ξανακάνεις έναν ολόκληρο κύκλο και να ξαναπάς στην τωρινή ώρα, γιατί αλλιώς το ρολόι σου θα νομίζει ότι βρίσκεσαι στο προ μεσημβρίας δωδεκάωρο και δεν θα σου αλλάξει την ημερομηνία τα μεσάνυχτα…

(Γράφτηκε για το Askmen)