web analytics

Τα κινούμενα εικονογράμματα του Tokyo 2020

Τι θα κάναμε χωρίς τους Ιάπωνες; To 1964, στους Ολυμπιακούς που διοργάνωσαν στο Τόκυο, μας πρωτογνώρισαν τα σύμβολα των αθλημάτων. Για ένα λαό που δεν ενδιαφέρεται να μάθει αγγλικά και με τέτοια παράδοση στην καλλιγραφία, ήταν ο πιο ταιριαστός τρόπος για να επικοινωνούν γρήγορα, εύκολα και κατανοητά βασικές πληροφορίες σε όσους επισκέπτονταν την πόλη για τους αγώνες. Τα εικονογράμματα του Τόκυο 1964 ήταν, φυσικά, μια τεράστια επιτυχία και έγιναν αμέσως η εμβληματική γλώσσα των αγώνων -ακόμη κι αν από τα μεγάφωνα συνεχίζουν να προπορεύονται τα γαλλικά του Κουμπερτέν.

Φέτος οι αγώνες επιστρέφουν στο Τόκυο. Και οι Ιάπωνες είναι, βεβαίως, πανέτοιμοι για να διοργανώσουν τους καλύτερους Ολυμπιακούς που θα έχουν γίνει ποτέ. Έχουν περάσει 56 χρόνια από τα πρώτα εικονογράμματα. Κι αν πλέον τα pictograms (με τη μορφή των emojis και των stickers) έχουν γίνει η δική μας καθημερινή, παγκόσμια γλώσσα, σίγουρα χωρούσε μια βελτίωση. Εκτός από την καλλιγραφία, οι Ιάπωνες έχουν τεράστια παράδοση και στο anime, στα κινούμενα σχέδια που λέμε εμείς. Και, βέβαια, η εποχή μας χωράει όλο και πιο rich media, όσο τα δίκτυα γίνονται πιο broadband και τα data πιο φτηνά. Οι Ιάπωνες, λοιπόν, επαναφέρουν την ιδέα τους, ανανεωμένη και ταιριαστή στο multimedia φόντο της εποχής μας. Τα νέα εικονογράμματα όχι μόνο παραπέμπουν στο κάθε ένα από 73 Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα, αλλά κάνουν και μια σύντομη περίληψή του, αφού είναι κινούμενα σχέδια που δείχνουν πώς περίπου εκτελείται το κάθε ένα.

 Τα νέα εικονογράμματα όχι μόνο παραπέμπουν στο κάθε ένα από 73 Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα, αλλά κάνουν και μια σύντομη περίληψή του, αφού είναι κινούμενα σχέδια που δείχνουν πώς περίπου εκτελείται το κάθε ένα.

Αν ξαναδιοργανώσουν αγώνες σε καμια 50αριά χρόνια, φαντάζομαι εικονογράμματα augmented reality -αλλά κάτσε να δούμε, γιατί είναι ικανοί να έχουν ετοιμάσει κάτι σε AR ήδη από φέτος…