Tenet: Οδηγός θέασης
Μην το δεις απροετοίμαστος. Αλλά δες το. Είναι αριστούργημα.
Ξαναείδα το Tenet. Δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα. Βγήκα από την αίθουσα πιο εκστασιασμένος κι από την πρώτη φορά. Και φαντάζομαι ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει (όπως ακριβώς συμβαίνει δέκα χρόνια τώρα με το Inception) κάθε φορά που θα ξαναβλέπω το πιο πρόσφατο αριστούργημα του Nolan.
Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για όσους σκέπτονται να το δουν, αλλά έχουν τρομάξει από τις παπαριές των κομπλεξικών κριτικών (και, κυρίως, των κριτικών των social media, που είναι επίσης και επιδημιολόγοι, ειδικοί επί της υφαλοκρηπίδας, νομικοί και πολλά άλλα μαζί). Και μετά μια κατάταξη των ταινιών του Nolan, από την χειρότερη προς την καλύτερη, με βαθμολογία δίπλα.
Ο ΟΔΗΓΟΣ:
– “Don’t try to understand it. Feel it”. Ατάκα από την ταινία και η καλύτερη συμβουλή για όποιον πάει να τη δει. Μην κουράσεις το μυαλό σου προσπαθώντας να καταλάβεις τι συμβαίνει σε κάθε σκηνή. Πιάσε τη γενική ιδέα κι άσε τη δράση να σε ταξιδέψει ως το τέλος. Θα περάσουν οι 2μιση ώρες και θα θες κι άλλο.
– Θα πας και δεύτερη φορά. Και τρίτη. Σύμφωνοι, αυτός δεν είναι ο συμβατικός τρόπος να απολαμβάνεις μια ταινία, αλλά είναι ο τρόπος του Nolan. Μεταξύ πρώτης και δεύτερης, διάβασε. Λύσε τις απορίες σου (πώς λειτουργεί όλο αυτό με την αντιστροφή της εντροπίας; υπάρχουν “καλοί” και “κακοί”; υπάρχει απάντηση στο παράδοξο του “παππού”😉 και δες την ταινία έχοντας πια τη γνώση που δεν είχες την πρώτη φορά. Ξαφνικά θα ξεκαθαρίσουν όλα.
– Δεν είναι ακαταλαβίστικη η υπόθεση. Είναι απλά πολύ πυκνή. Σε κάθε σκηνή συμβαίνουν τόσα πολλά, που αν είσαι απροετοίμαστος, κάτι θα χάσεις. Γι’ αυτό ξαναδιάβασε τις δύο προηγούμενες συμβουλές. Και -ιδανικά, αν έχεις χρόνο- ξαναδες τα Inception, Interstellar και Memento, ή -ακόμη καλύτερα- όλες τις ταινίες του Nolan, με χρονική σειρά. Είναι όλες αυτοτελή επεισόδια της ίδιας σειράς. Υπάρχει πλάνο. Ο τύπος είναι ιδιοφυία.
-Η υπόθεση είναι μόνο μία παράμετρος. Η ταινία δεν είναι αριστούργημα μόνο λόγω του σεναρίου της. Ξέχνα την ανάγκη να ερμηνεύσεις κάθε σκηνή (ή να βρεις αφορμή να μηδενίσεις το γραπτό του Nolan στο τεστ Φυσικής…) και ζήσε την περιπέτεια. Η σκηνή με το αεροπλάνο έχει γυριστεί χωρίς εφέ, για παράδειγμα. Ο τύπος έριξε ένα κανονικό αεροπλάνο πάνω σε ένα κανονικό κτήριο. Σύγκρινέ το Tenet με τις άλλες σου αγαπημένες περιπέτειες που είναι τίγκα στα ψηφιακά εφέ και σκέψου: Είναι ή δεν είναι ό,τι πιο ρεαλιστικό έχεις δει ποτέ (ακόμη κι αν το σενάριο σου μοιάζει εντελώς αναληθές);
– Ψάξε για τις αναφορές που σκορπάει ο Nolan παντού μέσα στην ταινία. Το Matrix είναι εκεί, ο James Bond φυσικά, μέχρι και η Casablanca -εννοείται στο τέλος, εννοείται με μια ατάκα περί “beautiful friendship”.
– Συντονίσου με την εποχή του/σου. Το Tenet δεν έχει σβούρες και αγάπες και Marion Cotillard γιατί έρχεται μια δεκαετία μετά το Inception, σε μια πραγματικά δυστοπική εποχή, και δεν τα έχει ανάγκη όλα αυτά. Και μόνο ότι θα το δεις με μάσκα, σε μια σχεδόν άδεια κινηματογραφική αίθουσα, θα πρέπει να σε βάλει στο κλίμα. H ψυχή του είναι η έλλειψη ψυχής.
Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ:
8. Insomnia (7.5/10)
7. Following (8)
6. Memento (8.5)
5. The Prestige (9)
4. Interstellar (9)
3. Dunkirk (9)
2. Tenet (9.5)
1. Inception (10)
Εκτός συναγωνισμού (για λόγους που εξηγώ στο παρακάτω link):
The Dark Knight Rises (8)
The Dark Knight (8.5)
Batman Begins (8.5)
Εκτενέστερος οδηγός παρακολούθησης Nolan εδώ.