Tο αλουμίνιο είναι χρήσιμο. Έχει πολλές δυνατότητες. Δεν χαλάει. Δεν κοστίζει πολύ. Είναι ελαφρύ μέταλλο για τη σκληρότητά του. Βρίσκεται παντού γύρω μας. Αλλά πού; Στα κουτάκια της μπίρας, στα κουφώματα και στα τηγάνια; Είναι δυνατόν ένα τέτοιο υλικό να αρχίσουμε να το φοράμε και στον καρπό μας; Να ανταγωνιστεί τα ευγενή μέταλλα, όπως ο χρυσός και η πλατίνα, τα εξελιγμένα κράματα τιτανίου ή τα κεραμικά και, βέβαια, το πιο κλασικό υλικό για κάσες ρολογιών απ’ όλα, το ατσάλι;
Ας ηρεμήσουμε κι ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη το σνομπισμό μας. Δεν φτιάχνονται μόνο τα τηγάνια από αλουμίνιο, φτιάχνονται και τα αεροπλάνα. Και αρκετά ποδήλατα και πλέον και αυτοκίνητα. Και, όταν πάμε στα ρολόγια, ναι μεν δεν θα συγκρίνουμε μια κάσα από αλουμίνιο με μία από λευκό χρυσό, αλλά η συλλογή μας δεν αποτελείται μόνο από μοντέλα που κοστίζουν 15.000 ευρώ και πάνω, έτσι δεν είναι;
Η Swatch –ποιος άλλος;- , αυτός ο γίγαντας της πρωτοπορίας και της εξέλιξης, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε το αλουμίνιο στα ρολόγια.
Η Swatch –ποιος άλλος;- , αυτός ο γίγαντας της πρωτοπορίας και της εξέλιξης, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε το αλουμίνιο στα ρολόγια. Είναι ιδανικό για το χτίσιμο μιας κάσας. Μπορεί να πάρει εύκολα όποιο χρώμα επιθυμεί ο κατασκευαστής, είναι πανάλαφρο στο χέρι και αφάνταστα ανθεκτικό στη διάβρωση. Η Swatch απενοχοποίησε το πλαστικό και πολύ θα ήθελε να το κάνει και με το αλουμίνιο. Ως μέσο για τη διάδοσή του, χρησιμοποιεί πλέον και πιο «βαριά» ονόματα της ομάδας της.
H αμερικανική Hamilton και η ελβετική Tissot είναι δύο εταιρείες που ανήκουν στο Swatch Group, αλλά που τα μοντέλα τους έχουν διαφορετική φιλοσοφία από τα μοδάτα, φτηνά πλαστικά της μαμάς εταιρείας. Είναι, όμως, δύο ωρολογοποιίες με παράδοση στις καινοτομίες και στις τολμηρές προτάσεις. Η χρήση του αλουμινίου, λοιπόν, στην ωρολογοποιία –πέραν των απλών, φτηνών Swatch- ξεκινάει από αυτές.
Θα πρόσεξες, ίσως, τις προάλλες στο αφιέρωμά μας στα καλά, μηχανικά ρολόγια που μπορείς να αγοράσεις με λιγότερα από 1.500 ευρώ ότι το όνομα ενός από αυτά έφερε και τη λέξη αλουμίνιο… Το Hamilton Khaki Pilot Pioneer Aluminium φέρνει τέσσερις εκδοχές με διαφορετικά χρώματα, αυτά των διαφόρων σωμάτων του στρατού. Η κάσα του έχει διάμετρο 41 χιλιοστών και θα δεις δύο κορώνες στην άκρη της. Μία στο 4 (την κλασική κορώνα που συνήθως βρίσκουμε στο 3)) και μία στο 2 που ρυθμίζει την ένδειξη αντίστροφης μέτρησης που παρέχει το ρολόι. Ο μηχανισμός του είναι ο Calibre H-10, ένας ΕΤΑ ειδικά διαμορφωμένος για τη Hamilton, που προσφέρει power reserve 80 ωρών.
H Tissot επέλεξε να προτείνει το αλουμίνιο σε ένα μοντέλο της πιο δημοφιλούς της σειράς. Το Tissot T-Race Touch Aluminium δεν έχει αυτόματο μηχανισμό, αλλά quartz, και συνδυάζει αναλογικές με ψηφιακές ενδείξεις. Τις περισσότερες από αυτές μπορείς να τις ρυθμίσεις πατώντας το καντράν! Το αλουμίνιο έρχεται για να κάνει ακόμη πιο ζωντανή τη σειρά, αφού μπορεί εύκολα να χρωματιστεί σε πιο έντονες αποχρώσεις. Ήδη για φέτος προστέθηκαν οι πορτοκαλί, μπλε και πράσινες επιλογές.
Μεταξύ τους τα δύο μοντέλα έχουν εντελώς διαφορετική λογική, αλλά αποτελούν και τα δύο πολύ καλές περιπτώσεις χρήσης ενός υλικού σαν το αλουμίνιο. Ένα «στρατιωτικό» ρολόι βαριάς χρήσης δεν χρειάζεται να είναι πάντα βαρύ και σκοτεινό, ενώ σε ένα πολυχρηστικό σπορ ρολόι, ταιριάζει το έντονο χρώμα. Βάζουμε και στοίχημα ότι με τον καιρό θα δούμε κι άλλα παραδείγματα που το αλουμίνιο θα είναι ο πρωταγωνιστής –και δεν θα προέρχονται μόνο από εταιρείες του Swatch Group.