Για τις περισσότερες παραδοσιακές ωρολογοποιίες, η επέλαση των smartwatches έπρεπε να αντιμετωπιστεί με έναν «ελβετικά σνομ» τρόπο: Απλά να τη αγνοήσουν και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν τέλεια εδώ και αιώνες. Η TAG Heuer, με επικεφαλής της τον πιο δαιμόνιο μάνατζερ που πέρασε ποτέ από την ωρολογοποιία, τον Jean-Claude Biver, διάλεξε άλλο δρόμο. Πέρασε από την πρώτη στιγμή στην επίθεση, επεδίωξε και πέτυχε δύο στρατηγικές συνεργασίες με τη Google και την Intel, τις ανακοίνωσε πέρσι την άνοιξη στο μεγάλο σαλόνι ρολογιού της Βασιλείας και μας ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε ένα μοντέλο στο οποίο η ελβετική μαεστρία θα συναντά την τεχνολογική αιχμή της Silicon Valley –πρακτικά το ελβετικό αντίπαλο δέος στο Apple Watch.
Έφτασε λοιπόν η ώρα για να το παρουσιάσει. Το TAG Heuer Connected είναι εδώ. Όπως εξήγησε ο Biver, θα ήταν πολύ δύσκολο και ίσως καταστροφικό οικονομικά για την εταιρεία του να φτιάξει λειτουργικό σύστημα και hardware για ένα smartwatch. Αντ’ αυτού επέλεξε να συνεργαστεί με τη Google και την Intel για τους τομείς αυτούς και η TAG Heuer να περιοριστεί στο ρόλο του σχεδιαστή ενός πολυτελούς αντικειμένου που θα λέει την ώρα. Η εντολή που έδωσε ο Biver στους σχεδιαστές της εταιρείας του ήταν να μη φτιάξουν κάτι που θα μοιάζει με μια οποιαδήποτε οθόνη κινητού ή άλλου gadget, αλλά κάτι που να θυμίζει πολυτελές ελβετικό ρολόι. Και ακριβώς αυτό έκαναν. Με την πρώτη ματιά, μέχρι να καταλάβεις ότι αυτό που βλέπεις να φιλοξενεί η κάσα είναι οθόνη και όχι καντράν, νομίζεις ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό, μηχανικό ρολόι. Η ίδια η κάσα του και η κεντρική του οθόνη θυμίζουν πολύ έντονα ένα υπάρχουν μοντέλο της εταιρείας, το TAG Heuer Carrera Heuer 01.
Η εντολή που έδωσε ο Biver στους σχεδιαστές της εταιρείας του ήταν να μη φτιάξουν κάτι που θα μοιάζει με μια οποιαδήποτε οθόνη κινητού ή άλλου gadget, αλλά κάτι που να θυμίζει πολυτελές ελβετικό ρολόι. Και ακριβώς αυτό έκαναν. Με την πρώτη ματιά, μέχρι να καταλάβεις ότι αυτό που βλέπεις να φιλοξενεί η κάσα είναι οθόνη και όχι καντράν, νομίζεις ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό, μηχανικό ρολόι.
Η κάσα του έχει διάμετρο 46 χιλιοστά και είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο. Το ρολόι μπορεί να μπει και στο νερό (όχι πιο βαθιά από το ένα μέτρο) και να παραμένει χρηστικό για περίπου 30 λεπτά. Ακόμη και όταν το ρολόι περνάει σε power save mode για να μη φθείρει την μπαταρία, οι ενδείξεις της ώρας παραμένουν στην οθόνη του –έστω πιο αχνές- για να διατηρείται η εικόνα του κλασικού, μηχανικού ρολογιού. Αλλά κάπου εκεί σταματά ο ρόλος της TAG Heuer και ξεκινά αυτός των Intel και Google. Το Connected τρέχει Android Wear και μπορεί να συγχρονιστεί με τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το λειτουργικό Android 4.3, ή νεώτερο, αλλά και το iOS 8.2. Στις θέσεις 12, 6 και 9 υπάρχουν σημεία αφής όπου μπορείς να πατήσεις και να ενεργοποιήσεις τις διάφορες λειτουργίες του. Θα βρεις ξυπνητήρι, χρονόμετρο, διάφορους ελέγχους του τηλεφώνου σου (να το σηκώνεις, να το κλείνεις, να ακούς μουσική κλπ), αλλά και μερικά apps σχεδιασμένα ειδικά για το μοντέλο αυτό, όπως τα Insiders, GolfShot Pro, RaceChrono Pro και Viewranger (το τελευταίο είναι μια υπηρεσία navigation).
Τα βασικά καντράν ανάμεσα στα οποία μπορεί να επιλέξει κάποιος είναι χρονογράφος, ρολόι τριών δεικτών ή ρολόι με ένδειξη χρόνου δεύτερης ζώνης, σε μαύρο, βαθύ μπλε ή άσπρο mother of pearl, ενώ και στα τρία υπάρχει ένδειξη ημερομηνίας στο 3. Σύντομα θα διατεθούν μέσω του Google Play Store περισσότερα σχέδια καντράν, καθώς και η δυνατότητα προσωπικής επιλογής των στοιχείων του καντράν. Όταν υπάρχει δίκτυο Wi-Fi, το ρολόι συνδέεται στο Internet από μόνο του, αλλιώς χρειάζεται ένα smartphone με σύνδεση για να λειτουργεί. Προς το παρόν, η διάθεσή του θα γίνει σε επιλεγμένες χώρες, αποκλειστικά μέσω των Boutiques της TAG Heuer.
(Γράφτηκε για το Askmen)