web analytics

Η Ιστορία ενός Τραγουδιού: Jimi Hendrix – “All Along The Watchtower”

Άλλη μια θρυλική διασκευή ενός κομματιού του Bob Dylan.

Tον Ιανουάριο του 1968 το “All Along The Watchtower” είχε μεν ηχογραφηθεί από τον Bob Dylan, αλλά δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει σε single. Μπορούσε κανείς να το βρει μόνο στο άλμπουμ “John Wesley Harding” που ο Αμερικανός τραγουδοποιός έβγαλε το Δεκέμβριο του 1967. Εκείνα τα χρόνια, βέβαια, τα singles ήταν πιο δημοφιλή από τα albums και το τραγούδι δεν είχε ακόμη γίνει γνωστό, όταν ο Jimi Hendrix αποφάσισε να το διασκευάσει σε μια δική του, πιο ηλεκτρική εκδοχή.

Ο Hendrix είχε ερωτευθεί το κομμάτι πριν καν κυκλοφορήσει το “John Wesley Harding” εξάλλου. Το είχε ακούσει στη Νέα Υόρκη, όταν πήγε για φαγητό με το μάνατζέρ του, Michael Goldstein, που του έδωσε μια κασέτα με τα καινούργια, ακυκλοφόρητα κομμάτια του Dylan. Ξετρελάθηκε. Με το που βγήκε το άλμπουμ, αγόρασε μια κόπια και την έφερε μαζί του στο Λονδίνο. Η τότε κοπέλα του, Kathy Etchingam, τον θυμάται να παίζει το δίσκο ξανά και ξανά. Είχε πάθει εμμονή.

 Με τον Dylan συναντήθηκε μια φορά στη ζωή του –ίσως και δύο. Τόσο ο Hendrix, όσο και ο Dylan έχουν δώσει τη δική τους εκδοχή για τη συνάντηση και των δύο. Και οι δύο εκδοχές ήταν κάθε άλλο παρά εντυπωσιακές. Στου Hendrix ήταν πιωμένοι και οι δύο και δεν μπορούσαν καλά καλά να χαιρετήσουν ο ένας τον άλλο.

Η σχέση του με τη μουσική του Bob Dylan ήταν έντονη. Από το 1965, ως session μουσικός για τον Curtis Knight, που είχε κυκλοφορήσει εκείνη την αντιγραφή του “Like A Rolling Stone” ως “How Do You Feel”, όταν και είχε λατρέψει το πρωτότυπο. Το έπαιζε σε κάθε του ζωντανή εμφάνιση, παρέα με το “Hey Joe” και αυτά τα κομμάτια ήταν ο βασικός λόγος που ο Chas Chandler εντυπωσιάστηκε τόσο με τον Hendrix που τον πήρε μαζί του στο Λονδίνο για να τον κάνει διάσημο. Στην καριέρα του ηχογράφησε κι άλλα κομμάτια του Bob Dylan: “Can You Please Crawl Out Your Window,” “Drifter’s Escape,” “Tears of Rage”. Κανένα, όμως, δεν το έκανε τόσο σπουδαίο όσο το “All Along The Watchtower”. Με τον Dylan συναντήθηκε μια φορά στη ζωή του –ίσως και δύο. Τόσο ο Hendrix, όσο και ο Dylan έχουν δώσει τη δική τους εκδοχή για τη συνάντηση και των δύο. Και οι δύο εκδοχές ήταν κάθε άλλο παρά εντυπωσιακές. Στου Hendrix ήταν πιωμένοι και οι δύο και δεν μπορούσαν καλά καλά να χαιρετήσουν ο ένας τον άλλο. Στου Dylan, ο Hendrix έπαιζε κιθάρα σε ένα μπαρ και απλά αντάλλαξαν δυο κουβέντες του τύπου «ωραίο κομμάτι, ωραία το παίζεις», «σε ευχαριστώ».

Στις 21 Ιανουαρίου του 1968, λοιπόν, ο Hendrix μπήκε στο στούντιο να ηχογραφήσει το “All Along The Watchtower”, ένα κομμάτι που κανείς άλλος δεν γνώριζε ότι ήταν του Bob Dylan. Μαζί του ήταν οι Dave Mason στην κιθάρα, Mitch Mitchell στα κρουστά και Noel Redding στο μπάσο, οι Experience δηλαδή, αλλά και ο Brian Jones των Rolling Stones που επέμενε να βοηθήσει, παρότι σαφέστατα λιώμα από το πολύ ποτό. Κάθισε στο πιάνο και πατούσε τυχαίες νότες, καταστρέφοντας κάθε ηχογράφηση. Τελικά ο Hendrix τον έπεισε να πιάσει ένα κρουστό και η μπάντα κατάφερε να ολοκληρώσει τη δουλειά της –χωρίς όμως να γράψουν φωνητικά. Η Jimi Hendrix ασχολήθηκε 4 ολόκληρους μήνες με το “All Along The Watchtower” μέχρι να το φέρει στη μορφή που το έκανε διάσημο. Από ένα τζαμάρισμα με το γκρουπ του και τον Brian Jones, το μετέτρεψε σε μια υπερπαραγωγή. Ξανάγραψε την κιθάρα και το μπάσο, μίξαρε τα πάντα ξανά και ξανά και τελικά το κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1968 κάνοντάς το διάσημο και αναγκάζοντας τον Bob Dylan να κυκλοφορήσει κι εκείνος (την πρωτότυπη εκδοχή) δύο μήνες αργότερα.

 Η Jimi Hendrix ασχολήθηκε 4 ολόκληρους μήνες με το “All Along The Watchtower” μέχρι να το φέρει στη μορφή που το έκανε διάσημο. Από ένα τζαμάρισμα με το γκρουπ του και τον Brian Jones, το μετέτρεψε σε μια υπερπαραγωγή. Ξανάγραψε την κιθάρα και το μπάσο, μίξαρε τα πάντα ξανά και ξανά και τελικά το κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1968.

Ήταν μια τεράστια επιτυχία κυρίως ανάμεσα στους στρατιώτες που πολεμούσαν στο Βιετνάμ, που το άκουγαν από ερασιτεχνικούς σταθμούς (καθώς εκείνοι τον βάσεων των ΗΠΑ το «έκοβαν»). Ο ίδιος ο Dylan θεωρούσε ότι η εκδοχή του Hendrix ήταν πολύ καλύτερη από τη δική του. Ο Hendrix όμως, έχασε ξαφνικά κάθε ενδιαφέρον για το “All Along The Watchtower” και μέχρι το τέλος του 1968 είχε σταματήσει να το παίζει στις συναυλίες του, ακόμη κι όταν το κοινό του το ζητούσε επίμονα. Σύμφωνα με το Rolling Stone του 2004, η εκδοχή του Hendrix στο “All Along The Watchtower” το καθιστά το 47ο ανάμεσα στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

(Γράφτηκε για το Jumping Fish, με αφορμή την έξοδο της ταινίας “Jimi: All Is By My Side” στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Σεπτέμβριο του 2015.)