web analytics
Η δέκατή μας Blogovision

Η δέκατή μας Blogovision

Πριν δέκα χρόνια, σαν αύριο, ξεκινούσε η πρώτη Blogovision. Ναι, πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια. Και κανείς μας δεν μοιάζει πια με αυτό που ήμασταν τότε.

Πριν δέκα χρόνια, σαν αύριο, ξεκινούσε η πρώτη Blogovision. Ναι, πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια. Και κανείς μας δεν μοιάζει πια με αυτό που ήμασταν τότε.

Τα blogs, για παράδειγμα, πέθαναν. Ήταν οι πηγές που γέμιζαν το ανέμελο, μουσικόφιλο ποτάμι που όλο και φούσκωνε, φτάνοντας κάποια στιγμή να φιλοξενεί πάνω από 200 bloggers που ψήφιζαν τα αγαπημένα τους άλμπουμ. Είναι πικρή η διαπίστωση του θανάτου των blogs, αλλά η Blogovision προσαρμόστηκε και εξελίχτηκε. Φέτος, για παράδειγμα, μπορείς να ψηφίσεις απλά με ένα post στα Social Media σου.

Η ανεμελιά, βέβαια, που χάριζε η τότε ευημερία μας, στέρεψε για τα καλά. Ήταν η κινητήρια δύναμη για τα όσα δημιουργικά κάναμε όλη αυτήν τη δεκαετία, ειδικά τα πρώτα χρόνια: Για τα video posts, για τα μικρά αφηγήματα αντί δισκοκριτικών, για εκείνα τα απίθανα πάρτι που μας έκοβαν 2-3 κιλά λίπος -το καίγαμε χορεύοντας μέχρι το πρωί. Με τον καιρό συνηθίσαμε στη λιτότητα. Και τη μιζέρια. Λιτά και μίζερα έγιναν και τα posts μας: Μας έμεινε μόνο τίτλος του άλμπουμ, η θέση του στη λίστα μας, άντε και κανα εξώφυλλο ή κανα link από το YouTube, για το creative touch.

 Με τον καιρό συνηθίσαμε στη λιτότητα. Και τη μιζέρια. Λιτά και μίζερα έγιναν και τα posts μας

Δεν άλλαξε η ποιότητα της μουσικής πάντως. Δεν ήταν, βέβαια, όλες οι χρονιές ίδιες. Δεν ξαναζήσαμε τόσο επικές 365 μέρες σαν εκείνες του 2010. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια βγήκαν αλμπουμάρες και τραγουδάρες. Έσωσαν κόσμο από την καταστροφή. Άνοιξαν ψυχές. Απογείωσαν συναισθήματα. Η μουσική δεν μας έκανε τη χάρη να συμβαδίσει με την απαξίωσή μας για ένα θεσμό που κάποτε ήταν κάτι σαν status symbol. Η μουσική είναι ακόμη σπουδαία.

Αλλά… Έχουμε χρόνο πια να την κυνηγήσουμε; Για πρώτη φορά φέτος η δική μου λίστα κινδύνεψε να μη γεμίσει με 20 πραγματικά καλά άλμπουμ. Όχι γιατί δεν υπήρχαν. Αλλά γιατί εγώ δεν βρήκα χρόνο να τα ζήσω. Έκανα εντατικές ακροάσεις το τελευταίο εικοσαήμερο, βέβαια, και τώρα με λύπη θα αφήσω όντως κάποιους άξιους δίσκους εκτός εικοσάδας. Μακάρι οι υπόλοιποι να ακούσατε πολλά και καινούργια και να μπολιάσετε τη συλλογική λίστα με ανανέωση και ματιές στο μέλλον.

 Δεν ήταν όλες οι χρονιές ίδιες. Δεν ξαναζήσαμε τόσο επικές 365 μέρες σαν εκείνες του 2010. Αλλά όλα αυτά τα χρόνια βγήκαν αλμπουμάρες. Έσωσαν κόσμο από την καταστροφή. Άνοιξαν ψυχές. Απογείωσαν συναισθήματα.

Τέλος πάντων, για μένα Blogovision είναι πάνω απ’ όλα η ιστορία της. Πώς από ένα κάλεσμα που πέρασε κάπως απαρατήρητο, στις 15 Νοεμβρίου του 2007, έφτασε μετά από 2-3 χρόνια να είναι το talk of the town της ελληνικής blogόσφαιρας (να μια λέξη που δεν χρησιμοποιούμε πια) και trending topic στο Twitter. Την ιστορία αυτή την κατέγραψα πρόπερσι στο Homo Ludens και την ανανεώνω κάθε χρόνο, με όλους τους νικητές και τα πάρτι. Φέτος δεν ξέρω αν θα γίνει πάρτι. Και να γίνει, ζω πια στο εξωτερικό και δεν θα μπορέσω να έρθω.

Αλλά ξέρω ότι θα γίνει κάτι άλλο, ακόμη πιο επικό. Με το που τελειώσει η ψηφοφορία για το 2016 και βγει η 20άδα με τα καλύτερα άλμπουμ της φετινής χρονιάς, όλες οι εικοσάδες αυτής της απίθανης δεκαετίας θα μπουν σε μια νέα λίστα, όπου όποιος θέλει (ακόμη κι αν δεν έχει ψηφίσει ποτέ), θα μπαίνει και θα διαλέγει τα δικά του “καλύτερα 10”. ΤΑ 10 ΤΩΝ 10 είναι ο τίτλος της έξτρα Blogovision που θα φέρει αναμνήσεις σε όποιον συμμετείχε, έστω και για μία χρονιά. 10 δικά σου αγαπημένα, που θα βγάλουν τα 10 αγαπημένα όλων μας, μέσα από αυτά τα 10 τρελά χρόνια.

 Για μένα Blogovision είναι πάνω απ’ όλα η ιστορία της. Πώς από ένα κάλεσμα που πέρασε κάπως απαρατήρητο, στις 15 Νοεμβρίου του 2007, έφτασε μετά από 2-3 χρόνια να είναι το talk of the town της ελληνικής blogόσφαιρας (να μια λέξη που δεν χρησιμοποιούμε πια) και trending topic στο Twitter.

Αν θες να συμμετάσχεις και στη Blogovision για το 2016, προλαβαίνεις ακόμη. Μπαίνεις στο gone4sure.wordpress.com και δηλώνεις συμμετοχή με ένα σχόλιο κάτω από ένα σχετικό post του Μάρκου. Αν θες να συμμετάσχεις μόνο στη Blogovision ΤΑ 10 ΤΩΝ 10, έχεις ακόμη χρόνο. Μάθε πώς θα το κάνεις εδώ: blogovision.gr/faq.php

Πιο κάτω θα βρεις τις πλήρεις λίστες των περασμένων νικητών για να αρχίζεις να διαλέγεις σε ποιους θα πάνε οι δέκα σταυροί σου. Και στη σελίδα της Blogovision στο Facebook θα βρεις φανταστικά links σε Spotify Lists με όλα τα άλμπουμ που αναδείξαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια.
Ας αρχίσουν τα όργανα. Σε όποιον συμμετέχει και φέτος, καλό βόλι!

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: BLOGOVISION

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΩΣ ΤΩΡΑ

ΤΑ TOP 20 ΤΟΥ ΠΠC!