web analytics

O μετεωρίτης που έπεσε στη γη

Η Jaeger-LeCoultre πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά.

Πριν από 800.000 χρόνια ένας μετεωρίτης έχασε το δρόμο του κάπου μεταξύ Δία και Κρόνου και βρέθηκε στην ατμόσφαιρα της Γης. Δεν κατάφερε να την αποφύγει και τσακίστηκε σε ένα βουνό της σημερινής βόρειας Σουηδίας. Με τα χρόνια καλύφθηκε από πάγο, μέχρι που τον ανακάλυψαν ειδικοί γεωλόγοι. Η ελβετική Jaeger-LeCoultre, η ωρολογοποιία που φημίζεται για το ανήσυχο πνεύμα της (καταθέτει τις περισσότερες πατέντες απ’ οποιαδήποτε άλλη με νέες εφευρέσεις κάθε χρόνο), αγόρασε λίγο από το μετεωρίτη αυτό και αποφάσισε να τον ενσωματώσει στα καντράν των νέων της Master Calendars.

Το Jaeger-LeCoultre Master Calendar Meteorite Dial ήταν ένα από τα αστέρια της έκθεσης της Γενεύης που πριν λίγες μέρες μας γνώρισε την πρώτη φουρνιά από τα κορυφαία ρολόγια του 2015. Αστέρι κυριολεκτικά… Που μπορείς να το φορέσεις στον καρπό σου. Στην ουσία του δεν έχει κάποια σημαντική διαφορά από το Master Calendar που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια πάλι στη Γενεύη η Jaeger-LeCoultre, το οποίο με τη σειρά του εμπνεόταν από ένα μοντέλο του 1945. Προσφέρει ενδείξεις ημερομηνίας, ημέρας, μήνα και φάσεων Σελήνης. Αλλά πόσο πιο ωραίες δείχνουν οι φάσεις της Σελήνης έτσι φορεμένες πάνω σε ένα κομμάτι από το διάστημα, δεν συμφωνείς;

4

Η κάσα του ρολογιού παραμένει στο ίδιο μέγεθος με το προηγούμενο μοντέλο, αφού έχει διάμετρο 39 χιλιοστών. Θα διατίθεται σε ροζ χρυσό, αλλά πλέον και σε ατσάλι, πράγμα που σημαίνει μια κάπως πιο προσιτή επιλογή (αν και ο μετεωρίτης το καντράν, εκτοξεύει και πάλι τις τιμές). Σε ατσάλι, όμως, θα διατίθεται πια και το απλό Master Calendar, χωρίς το διαστημικό καντράν. Το οποίο, βέβαια, κάνει όλη τη διαφορά στο νέο μοντέλο.

3 5

Ξέχνα τις καθαρές γραμμές του 2013. Τώρα η βασική εικόνα είναι αυτή αφηρημένων γεωμετρικών σχεδίων, αυτού του μοτίβου δηλαδή που αποτελεί την καρδιά ενός βράχου που ξεκίνησε το ταξίδι του από κάποιο εντελώς διαφορετικό σημείο του γαλαξία πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Το καντράν στην ουσία είναι μια πολύ λεπτή φλοίδα που έχει κοπεί από το μετεωρίτη. Αυτό σημαίνει ότι κανένα καντράν δεν είναι ίδιο με το άλλο. Ωστόσο, η Jaeger-LeCoultre δεν χρησιμοποιεί κάθε φλοίδα που κόβει, αλλά επιλέγει μόνο όσες έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο στη διάταξη των σχεδίων, ώστε όλα της τα ρολόγια να έχουν κοινή αισθητική.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ένας μετεωρίτης έχει βρει το δρόμο του από το γαλαξία στον καρπό μας. Το έχουν κάνει διάφοροι στο παρελθόν, με πιο διάσημη μια έκδοση του Rolex Daytona σε λευκό χρυσό. Η πιο μεγάλη διαφορά του Jaeger-LeCoultre Master Calendar Meteorite Dial είναι ότι συνδύασε την εικόνα του διαστήματος με ένα complication (φάσεις Σελήνης) που αναφέρεται σε αυτό. Και μιας και φτάσαμε ως εκεί, να θυμίσουμε ότι ο μηχανισμός που δίνει όλες αυτές τις ενδείξεις είναι ο Cal. 866 του ελβετικού οίκου, με αυτόματο κούρδισμα και 43 ώρες power reserve.

Οι τιμές δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά τις περιμένουμε κοντά στα 13.000 ευρώ για την έκδοση σε ατσάλι και 25.000 ευρώ για την έκδοση σε ροζ χρυσό.

 

(Γράφτηκε για το Askmen)