web analytics

Ποδηλατικοί αγώνες στην εποχή του κορωνοϊού

Όταν οι ερασιτέχνες νικάνε τους pros, και άλλες ιστορίες…

Επάνω αριστερά βλέπετε το Mathieu van der Poel, το πιο “καυτό” όνομα στην ποδηλασία σήμερα (το αντίστοιχο του Kylian Mbappé με κολάν ας πούμε), στη διαφήμιση του Zwift. Επάνω δεξιά είναι ο φίλος μου, ο Κώστας Kerd Ευαγγελίου, ένας τίμιος ερασιτέχνης ποδηλάτης, από αυτούς που πρωταγωνιστούν στους αγώνες που γίνονται στη χώρα μας, κι ένα απ’ τα πιο συμπαθητικά παιδιά του χώρου. Στη φωτογραφία βρίσκεται στο σαλόνι του, σήμερα το πρωί, καβάλα στο ποδήλατό του και κοιτάζει την τηλεόραση μπροστά του. Βλέπει αυτό που βλέπετε κι εσείς κάτω δεξιά.

Τι είναι αυτό το κάτω δεξιά; Είναι το avatar του M.v.d.Poel (σε πρώτο πλάνο -και χωρίς κράνος!) που πάει δίπλα δίπλα σε εκείνο του Ευαγγελίου, λίγο πριν ο φιλαράκος μου τον κατατροπώσει στο Ronde de Zwift, έναν αγώνα eSports που έγινε σήμερα στο Zwift, την πιο δημοφιλή πλατφόρμα virtual ποδηλασίας. Δηλαδή; Δηλαδή καβαλάς το ποδήλατό σου, που είναι προσαρμοσμένο σε ένα στατικό προπονητήριο στο σαλόνι σου, στο γκαράζ σου ή στη βεράντα σου, όπως ο MVDP επάνω αριστερά, ο Κώστας επάνω δεξιά και ένας ακόμη γνωστός σας ποδηλάτης -αλίμονο με μικρότερο παλμαρέ σε νίκες από τους δύο προαναφερθέντες- κάτω αριστερά, και με ανοικτό τον υπολογιστή να διαβάζει μέσω ενός αισθητήρα τα δεδομένα σου (δηλαδή τα watts της κάθε σου πεταλιάς και την ταχύτητα με την οποία γυρίζει ο πίσω τροχός σου -αφού ο μπροστά είναι κολλημένος στο πάτωμα) συμμετέχεις σε προπονήσεις ή αγώνες παρέα με άλλους ποδηλάτες, που εμφανίζονται στην οθόνη δίπλα σε σένα, να ανεβαίνετε τις ίδιες ανηφόρες και να σπριντάρετε προς τις ίδιες γραμμές τερματισμού, σε διαδρομές από διάφορα σημεία ανά τον κόσμο!

 Συμμετέχεις σε προπονήσεις ή αγώνες παρέα με άλλους ποδηλάτες, που εμφανίζονται στην οθόνη δίπλα σε σένα, να ανεβαίνετε τις ίδιες ανηφόρες και να σπριντάρετε προς τις ίδιες γραμμές τερματισμού, σε διαδρομές από διάφορα σημεία ανά τον κόσμο!

Εκτός από το πρωινό Ronde de Zwift, σήμερα το απόγευμα είχαμε και το Ronde van Vlaanderen – The Lockdown Edition: Την virtual έκδοση, δηλαδή, του πιο ιστορικού βελγικού αγώνα (ο πραγματικός ακυρώθηκε για πρώτη φορά μετά από 102 χρόνια, λόγω του κορονωϊού), τον οποίον κέρδισε ο χρυσός Ολυμπιιονίκης του Ρίο, Greg Van Avermaet, που έτρεξε από ένα δωμάτιο του σπιτιού του κόντρα στον περσινό νικητή του κανονικού Γύρου Φλάνδρας, Alberto Bettiol, και αρκετών ακόμη κορυφαίων ονομάτων του σπορ.

Δεν ξέρω αν ο GVA θα νικούσε αν έτρεχε στον πρωινό αγώνα, κόντρα στον Κώστα. Κι αυτό γιατί, όπως λέει κι ο φίλος μου “οι αγώνες στο Zwift είναι εξίσου δύσκολοι με τους πραγματικούς, αλλά είναι διαφορετικοί”. Στο δικό του αγώνα ο Κώστας (που τερμάτισε 14ος) δεν ήταν ο μόνος ερασιτέχνης που πέρασε τον MVDP και τους άλλους επαγγελματίες που συμμετείχαν. Οι 9 από τους 10 πρώτους ήταν πρωταθλητές της “ποδηλασίας σαλονιού”. “Μπορείς να υποφέρεις κι απ’ το σπίτι σου”, λέει ο Κώστας. Κι επειδή είναι από τα πιο σεμνά παιδιά, όταν τον ρωτάω “πώς τους πετσόκοψες έτσι;”, μου απαντάει “έλα μωρέ, οι pros δεν πατούσαν” (η αλήθεια είναι ότι ο αγώνας έγινε προφανώς ως ωραία επίδειξη content marketing από τη Zwift, της οποίας ambassador είναι ο MVDP, που μάλλον δεν ήθελε να αποκαλύψει τα πραγματικά του δεδομένα -watts κλπ- σε όσους παρακολουθούσαν). Για να συμπληρώσει, βέβαια, ότι “οι επαγγελματίες πρέπει να βελτιωθούν πολύ για να γίνουν ανταγωνιστικοί σ’ αυτό το παιχνίδι”. Δεν εννοεί, φυσικά, να βελτιωθούν σε επιδόσεις, αλλά στο πώς χρησιμοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού (γιατί στην τελική, το Zwift δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα videogame) προς όφελός τους.

“Κι εσύ;” θα ρωτήσετε; “Πού ήσουν σε όλο αυτό;”. Στον καναπέ μου και τους χάζευα, είναι η απάντηση. Και μετά βγήκα για κανονικό ποδήλατο, έξω στη βροχή. Μισώ την ποδηλασία σε προπονητήριο (φαντάζομαι και πάρα πολλοί από τους pros) για χιλιάδες λόγους.Η έξτρα ζέστη και ο άπειρος ιδρώτας που φέρνει μαζί της είναι οι βασικότεροι. Επίσης, δεν έχω smart προπονητήριο των 1000+ ευρώ που λειτουργεί άψογα με το Zwift και χαρίζει πλήρη προσομοίωση των πραγματικών διαδρομών (με τις ανηφόρες τους, τις στροφές τους, τον αέρα τους). Είχα ένα των 150 ευρώ, αλλά το πούλησα κι αυτό, ως “not my cup of tea”.

Στην εποχή του #StayHome, βέβαια, η αγορά ενός προπονητηρίου μοιάζει μονόδρομος.Οι περιορισμοί στην κίνηση είναι τέτοιοι και η απουσία αγώνων παντελής, που ακόμη και οι pros πλέον στρέφονται στα eSports για το έξτρα κίνητο που θα τους κρατήσει σε φόρμα. Τα προπονητήρια στα δύο άκρα του φάσματος (τα πολύ ακριβά, με πλήρεις δυνατότητες Zwift, και τα πιο φτηνά, για όποιον απλά δεν θέλει να βγαίνει έξω) έχουν εξαφανιστεί από την αγορά εδώ και κανα μήνα και σιγά σιγά εξαντλούνται και τα υπόλοιπα. Και η Zwift (κι οι άλλες παρόμοιες πλατφόρμες virtual ποδηλασίας) έχουν χεστεί στο τάληρο. Αν ήταν στο χρηματιστήριο, θα ήταν η καλύτερη επένδυση αυτήν την εποχή…