web analytics

Revisit THE ESSENTIALS: 4. The Walking Dead (2013) – Robin Pearson

Ένα podcast για την πανώλη που αποδεκάτισε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία πριν 1500 χρόνια.

🐀 Κλείνω την μακάβρια ή υπαρξιακή ενότητα των “Essentials” με το πιο δυσοίωνο απ’ όλα. Αν έχεις πάρει πολύ βαριά την παρούσα κατάσταση, αν τρέμεις τον κορονοϊό και τις συνέπειές του, μην ακούσεις αυτό που προτείνω σήμερα. Αν ενδιαφέρεσαι για την Ιστορία της ανθρωπότητας ή -έστω- του τόπου σου, βούτα μέσα του και μάθε τι είχε συμβεί στον ελλαδικό (και όχι μόνο χώρο) το 541 και 542 μ.Χ. όταν εμφανίστηκε μια άλλη πανδημία, σαν αυτή που μας επισκέφτηκε τώρα.

🎧 To “The Walking Dead” είναι το 27ο επεισόδιο του podcast “The History Of Byzantium” του Robin Pearson. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο επεισόδιο, αφ’ ενός γιατί διαρκεί πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα της σειράς (θα χρειαστεί να τού διαθέσεις 41 λεπτά), αφετέρου γιατί ο Robin Pearson (γιός ενός καλού Βρετανού ηθοποιού) αλλάζει τον τρόπο αφήγησής του ειδικά για το συγκεκριμένο και την δραματοποιεί αρκετά. Έτσι, το “The Walking Dead” μπορεί να σταθεί αυτόνομο, ως ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ για το πώς η Πανώλη του Ιουστινιανού εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και παραλίγο να καταστρέψει την Κωνσταντινούπολη.
Το ακούς (ή πας στα Podcasts του iTunes, βρίσκεις το The History of Byzantium και κατεβάζεις το επεισόδιο 27).

⚔️ Το “The Walking Dead” αποτελεί επίσης μια εξαιρετική εισαγωγή στη δουλειά που έχει κάνει ο Pearson στο συγκεκριμένο podcast. Αν ξεκινήσεις το “The History Of Byzantium” από την αρχή, σύντομα θα νιώσεις πολύ οικεία μαζί του. Από τη μία γιατί θα τον δεις να εξελίσσεται, τόσο ως αφηγητής και μελετητής της ιστορίας, όσο και ως άνθρωπος και επαγγελματίας. Κάτι που ξεκινά από ένα απλό χόμπι, θα γίνει σε λίγα χρόνια η δουλειά του. Και στη δουλειά αυτή είναι one of a kind (προσωπικά τον θεωρώ ανώτερο ακόμη και του Mike Duncan, που αποτελεί το είδωλό του και που θα ακούσεις να τον μνημονεύει συνέχεια μέσα στα podcasts του).

Από την άλλη, γιατί σού μαθαίνει την Ιστορία σου, χωρίς να είναι διδακτικός ή βαρετός. Κι επειδή ασχολείται με την ελληνική -σε μεγάλο βαθμό- Ιστορία και μάλιστα με μια περιόδό της που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά, θα ανακαλύψεις φοβερές στιγμές και θα γνωρίσεις ιδιαίτερα πρόσωπα, των οποίων το αποτύπωμα συνετέλεσε πάρα πολύ σε αυτό που είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες σήμερα.

To podcast ξεκίνησε το 2012 και 8 χρόνια μετά βρίσκεται ακόμη μόλις στον 11ο αιώνα, σχεδόν 400 χρόνια πριν την Άλωση της Πόλης που είναι ο στόχος που έχει βάλει ο Pearson. Αν σου αρέσει, θα ακούσεις μονορούφι τα 200 και βάλε επεισόδια ως τώρα και θα συνεχίσεις να τον ακολουθείς για τουλάχιστον 3-4 χρόνια ακόμη!

Το site του podcast εδώ: https://thehistoryofbyzantium.com/
____________

🏠 Αφού θα μείνουμε σπίτι και θα καταναλώσουμε περισσότερη τέχνη απ’ ότι συνήθως, ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε -ή να πρωτογνωρίσουμε- κάποια αριστουργήματα. Να βγούμε πιο γεμάτοι άνθρωποι απ’ αυτήν την απομόνωση.

👨🏽‍🏫 Κάθε πρωί θα προτείνω μία ταινία, ένα άλμπουμ, ένα βιβλίο, μια ιστορία -μέρος του κανόνα ή κάποιο ανένταχτο αριστούργημα, πάντα όμως στοιχειώδες, απαραίτητο, εκ των ων ουκ άνευ.

🔗 Ολόκληρη η λίστα, όπως ανανεώνεται καθημερινά, βρίσκεται εδώ.