web analytics

Revisit THE ESSENTIALS: 5. Seven Samurai (1954) – Akira Kurosawa

🕰️ Ξέρω, ξέρω: “3μιση ώρες ταινία; Και ασπρόμαυρη; Ούτε γι’ αστείο!” Από την άλλη, είναι μια ταινία για την οποία έχεις ακούσει εκατομμύρια φορές, την έχεις δει να ψηφίζεται στην κορυφή λιστών του τύπου “Οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών” ξανά και ξανά και αν σε ρωτούσαν ποιος είναι ο πρώτος Ιάπωνας που σού ‘ρχεται στο μυαλό, αυτός θα ήταν ο Kurosawa (ΟΚ, ίσως να ήταν ο Mr. Miyagi). Κάτι θα ξέρουν όλοι αυτοί που εκθειάζουν τον δημιουργό και τους επτά σαμουράι του. Tώρα ήρθε επιτέλους η ώρα να το ανακαλύψεις. Τι καλύτερο εξάλλου έχεις να κάνεις Παρασκευή 20:00 με 23:30 σε καθεστώς καραντίνας;

⚔️ Κατ’ αρχάς η διάρκεια της ταινίας ούτε που θα σού φανεί. Μόνο ένας πραγματικά σπουδαίος σκηνοθέτης θα μπορούσε να κάνει τα 210 λεπτά να περνάνε τόσο γρήγορα και να σε αφήνει στο τέλος με δίψα για περισσότερο. Η γραμμική αφήγηση, σε σαφή “κεφάλαια” και ενότητες που σε οδηγούν στη μεγάλη κλιμάκωση της τελικής μάχης, είναι το απόλυτο όπλο του εδώ (Το πρόβλημα > Η ιδέα > Η ευκαιρία για υλοποίηση > Η στελέχωση > Η προετοιμασία > Οι επιπλοκές > Η μάχη).

🤝 Και, βέβαια, οι 7 χαρακτήρες των πρωταγωνιστών. 7 ρόλοι. 7 διαφορετικές ικανότητες που η μία συμπληρώνει την άλλη (σαν ένα videogame που πρέπει να στήσεις σωστά την ομάδα σου). 7 διαφορετικές ιστορίες. 7 διαφορετικές οπτικές γωνίες. 7 μικρά έπη. Αγαπημένος μου, φυσικά, ο Kyuzo. Ο απόλυτος μάστερ του σπαθιού, που γίνεται μέλος της ομάδας για να εξασκήσει ακόμη περισσότερο τις δεξιότητές του.

🗺️ Την εξαιρετική αφηγηματολογία του Kurosawa συνθέτουν δεκάδες ιδέες, αλλά η κορυφαία είναι ένας πίνακας που χρησιμοποιεί ο strategist της παρέας (που τον υποδύεται ο μέγας Takashi Shimura) που λειτουργεί πάνω κάτω σαν τα σύγχρονα infographics και μας εξηγεί ανά πάσα στιγμή ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, όσο χαοτικές κι αν είναι οι μάχες που γεμίζουν την οθόνη μας.

♟️ Για το ασπρόμαυρο, πάλι, τι να πρωτογράψω; Ο τρόπος που χειρίζεται τη φωτογραφία ο Kurosawa, με τα πρωτοποριακά για την εποχή του τεχνάσματα, είναι απλά άριστος. Αν δεν ήταν ταινία, θα ήταν μια έκθεση φωτογραφίας με χιλιάδες εικόνες μοντέλων, ντυμένων με μεσαιωνικές στολές, που ποζάρουν στην ιαπωνική επαρχία.

🌧️ Και, βέβαια, το φινάλε: Η χορογραφία -κάτω από μια τροπική βροχή- της τελικής μάχης. Η ταινία εκεί δεν είναι πια πολεμική. Δεν είναι ένα ιστορικό δράμα. Μετατρέπεται σε μια σκηνοθετική σπουδή στο χάος. Σε πλάνα που διαρκούν αρκετή ώρα, χωρίς cuts, χωράνε τα πάντα, συντονίζονται άψογα, αμυνόμενοι και επιτιθέμενοι γίνονται ένα, σ’ ένα μαγικό κυκλωτικό χορό, σε μια τελετή παγανιστική που οδηγεί στην έκσταση.

😷 Κι επειδή θέλω να συνδέω όλα τα Essentials που προτείνω, με το #StayHome, πρέπει να δεις τους “Επτά Σαμουράι” τουλάχιστον γιατί θα σε μάθει ένα πράγμα που χρειάζεσαι αυτήν την περίοδο: Ο εχθρός είναι εκεί έξω, τον ξέρεις, αλλά δεν τον έχεις γνωρίσει ακόμη, ούτε ξέρεις πότε θα έρθει να σε βρει. Ακριβώς σαν τον ιό. Και για να τον αντιμετωπίσεις με επιτυχία, πρέπει να προστατέψεις πρώτα τους άλλους. Αν σκεφτείς μόνο τον εαυτό σου, θα χάσεις.Αυτή είναι η ουσία όλης της ταινίας. Αντί, λοιπόν, να φορτώσεις την οικογένεια στο αυτοκίνητο και να πας στο χωριό να μεταδώσεις τον ιό, κάτσε απόψε μέσα και δες αυτό το έπος. Και το σχολιάζουμε όλοι μαζί αύριο.
____________

🏠 Αφού θα μείνουμε σπίτι και θα καταναλώσουμε περισσότερη τέχνη απ’ ότι συνήθως, ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε -ή να πρωτογνωρίσουμε- κάποια αριστουργήματα. Να βγούμε πιο γεμάτοι άνθρωποι απ’ αυτήν την απομόνωση.

👨🏽‍🏫 Κάθε πρωί θα προτείνω μία ταινία, ένα άλμπουμ, ένα βιβλίο, μια ιστορία -μέρος του κανόνα ή κάποιο ανένταχτο αριστούργημα, πάντα όμως στοιχειώδες, απαραίτητο, εκ των ων ουκ άνευ.

🔗 Ολόκληρη η λίστα, όπως ανανεώνεται καθημερινά, βρίσκεται εδώ.